tom tieman

Tom Tieman

Tom Tieman is een bevlogen en diepgravend documentairemaker uit Groningen. Als regisseur en journalist vertelt hij graag kleine verhalen passend bij grote ontwikkelingen. Zijn werkgebied is Noord-Nederland. Het platteland, klimaatverandering, erfgoed en het veranderende landschap vormen centrale thema’s in zijn werk.

Tom Tieman (1984) groeide op in Twente en volgde de opleiding Journalistiek aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Daarna vertrok hij naar Groningen om Kunst, Cultuur en Media aan de Rijksuniversiteit Groningen (met als specialisatie Film & Televisiewetenschap) te studeren. Hij zou er nooit meer weggaan.

Werkend als journalist voor o.a. het ANP en Nu.nl en freelance filmmaker debuteerde hij in 2017 met de documentaire ‘De Laatste Boer van Euvelgunne‘ (VPRO 2Doc: Makers van Morgen). Een jaar later volgde de korte documentaire ‘De Muze‘ (Omrop Fryslân en NPO2) en ‘Weg uit de Stad’ (co-regie met Saskia Jeulink). Voor Peergroup Locatietheater maakte hij de voorstelling ‘Huilende Bruiden’ langs vervallen Oost-Groninger herenboerderijen.

Tom is sinds 2022 een van de deelnemers van theaterontwikkeltraject Station Noord en maakt in 2023 de verfilming van Huilende Bruiden voor KRO-NCRV (in kader van Teledoc Campus). Hij maakt films, audiotours en soms podcasts in opdracht.