tom tieman

Tom Tieman

Tom Tieman is een bevlogen en diepgravend documentairemaker uit Groningen. Als regisseur en jouranlist vertelt hij graag kleine verhalen uit het prachtige maar ook weerbarstige Noord-Nederland. Verhalen die staan voor iets groters en die de moeite zijn om te horen of te bekijken. Het platteland, klimaatverandering, erfgoed en het veranderende landschap vormen centrale thema’s in zijn werk.

Biografie

Tom Tieman (1984) groeide op in Twente. Hij volgde de opleiding Journalistiek aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Daarna vertrok hij naar Groningen om Kunst, Cultuur en Media aan de Rijksuniversiteit Groningen (met als specialisatie Film & Televisiewetenschap) te studeren. Hij zou er nooit meer weggaan.

Werkend als schrijvend journalist en freelance filmmaker debuteerde hij in 2017 met de documentaire ‘De Laatste Boer van Euvelgunne’ (VPRO 2Doc: Makers van Morgen) waamee hij een Noorderkroon voor beste documentaire won op het Noordelijk Filmfestival. Een jaar later volgde de korte documentaire ‘De Muze’ (Omrop Fryslan en NPO2).

In 2021 wordt zijn nieuwe documentaire ‘Weg uit de Stad’ (co-regie) verwacht. Ook maakt hij voor PeerGrouP Locatietheater de luisterwandeling ‘Huilende Bruiden’ langs Groningse herenboerderijen.