Huilende Bruiden – de film

Huilende Bruiden – de film

Documentaire – 26 minuten – in premiere op Nederlands Film Festival 2024

Synopsis

Veel grote herenboerderijen in Oost-Groningen, gebouwd in de bloeitijd van de Graanrepubliek (1870-1920), zijn in verval. De bewoners staan voor de keuze: blijven of vertrekken? 

In de uitgestrekte vlakten van Oost-Groningen staan oude, grote herenboerderijen. De een nog mooier en groter dan de ander. Het rijke uiterlijk danken ze aan de ongekende welvaart van de herenboeren die er woonden ten tijde van de Graanrepubliek in de 19e eeuw; de glorietijd van de regio. Nu verkommeren veel van deze monumentale boerderijen. ‘Huilende Bruiden’ worden de oude boerenkathedralen van weleer ook wel genoemd.

In ‘Huilende Bruiden’ reflecteren twee herenboerderijen op hun eigen verval. De bewoners proberen uit alle macht de boerderijen in ere te houden maar kunnen niet op tegen grotere krachten. Wat moeten ze doen om het verval te stoppen? Is redding nog wel mogelijk? En hoe kijken de boerderijen zelf op hun komende ondergang? In Drieborg proberen Annemarie en Boelo hun Rijksmonumentale boerderij te redden van de sloophamer. Boer Boelo ten Have is de zesde generatie van zijn familie die op de boerderij woont en werkt. Uit onmacht hebben ze de boerderij roze geverfd. Ze proberen met hulp van subsidies het verval te keren. Maar gaat dat lukken? Komt die hulp op tijd? Wat vindt de ‘roze boerderij’ zelf van haar verval?

Even verderop staat de boerderij van Joke die in nog slechtere staat is. Hier heeft het weer door achterstallig onderhoud grote gaten in daken en muren geslagen. Joke is slechtziend en heeft weinig geld om de schade te repareren. Kan ze er nog blijven wonen? En hoe kijkt de boerderij zelf naar haar inwoner die haar niet in stand kan houden?

Deze film wordt gemaakt in het kader van Teledoc Campus.

Regie en script: Tom Tieman
Camera: Lukas de Kort
Extra camera: Jefta Varwijk en Tom Tieman
Geluid: Menno Knevel
Montage: Nina Graafland
Muziek: Kinetophone
Audionabewerking & geluidsontwerp: Wart Wamsteker
Grading: Daphne Maierna
Beeldnabewerking: Loods Lux & Lumen
Producent: Digna Sinke, SNG Film
Omroep: KRO-NCRV

Current ProjectHuilende Bruiden – de film