Huilende Bruiden – de voorstelling

 

Wie over de uitgestrekte vlakten van Oost-Groningen rijdt, ziet ze al van verre opdoemen: enorme, statige herenboerderijen. Gebouwen die zich kenmerken door een deftig voorhuis met ornamenten en een grote graanschuur. Het rijke uiterlijk danken ze aan de ongekende welvaart van de herenboeren die er woonden ten tijde van de Graanrepubliek; de glorietijd van de regio.

Nu dreigen veel van deze monumentale boerderijen te verkommeren tot onverkoopbare gebouwen. De eigenaren van de boerderijen kunnen het onderhoud niet dragen. De boerderijen en graanschuren zijn te groot. Het herstel en onderhoud te kostbaar. De schuren storten in, de voorhuizen verpauperen en het pleisterwerk van de vrouwenbeelden bladdert af. Huilende Bruiden, worden ze ook wel genoemd. Dit erfgoed van de Graanrepubliek staat op het punt van instorten. Wat doen we om het tij te keren? En wat gaat er verloren als we niets doen?

Tijdens de luisterwandeling Huilende Bruiden neemt documentairemaker Tom Tieman je mee langs de Hamdijk bij Bad Nieuweschans waar enkele Oldambtster boerderijen staan. Een persoonlijke zoektocht naar waarde die voert langs boerderij-eigenaren, historici en erfgoedbewakers. Wat bewaren we en wat niet? En wat laten we achter voor latere generaties? Een luisterwandeling over erfgoed, vergankelijkheid en de noodzaak van bewaren.

Huilende Bruiden is een productie van PeerGrouP Locatietheater Noord-Nederland en was te zien van 14 t/m 24 oktober 2021.

Luister hier de voorstelling terug!

Credits
Regie, montage & scenario: Tom Tieman
Eindredactie: Rick Steggerda
Begeleiding: Dirk Bruinsma
Productie: Pjotr Eijkenboom & Eva Hermus
Technische productie: Nico Wijnberg
Muziek: Kinetophone + Eva Waterbolk
Geluidsnabewerking & mix: Wart Wamsteker
Publiciteit: Benthe van Aalst
Trailer: DAYS/G2K
Met dank aan alle Hamdijk-bewoners.

Comments (0)

Leave a reply

Current ProjectHuilende Bruiden – de voorstelling