Huilende Bruiden

Huilende Bruiden

In productie, verwacht in december 2020

Wie over de uitgestrekte vlakten van Oost-Groningen rijdt, ziet ze al van verre opdoemen:  enorme, statige herenboerderijen. Statige boerderijen met een deftig voorhuis met ornamenten en een grote graan- of aardappelschuur. De meesten ogen als voormalig paleizen. ‘Huilende bruiden’ worden ze wel genoemd door mensen die de boerderijen in betere tijden hebben gekend.

De Bruiden stammen uit de Graanrepbuliek, een tijd waarin de boeren van Oost-Groningen rijk en welvarend werden.Anno 2020 dreigen veel van deze monumenten uit de Graanrepbuliek te verkommeren. De graanschuren storten in, de voorhuizen verloederen. De boerderijen zijn te groot en te kostbaar om te onderhouden. Het erfgoed van de Graanrepubliek is toe aan herstel.

Wat bewaren we voor latere generaties? Zijn de boerenkathedralen van de oude Graanrepubliek de moeite van het bewaren waard? En hoe kijken we aan tegen waarde?

Huilende Bruiden is een podcastwandeling langs experts, erfgoedbewakers en bewoners. In een persoonlijke zoektocht onderzoekt radio- en documentairemaker Tom Tieman hoe we erfgoed behouden maar vooral waarom we bewaren? Zijn de herenboerderijen van de voormalige Graanrepbuliek de moeite waard om te bewaren?

Huilende Bruiden is een productie van PeerGrouP Locatietheater Noord-Nederland

Regie, montage & scenario: Tom Tieman
Eindredactie: Rick Steggerda
Artistieke begeleiding: Dirk Bruinsma
Productie: Eva Hermus
Technische productie: Nico Wijnberg
Muziek: Kinetophone
Geluidsnabewerking & mix: Wart Wamsteker

Comments (0)

Leave a reply

Current ProjectHuilende Bruiden