Weg uit de Stad

WEG UIT DE STAD

Documentaire – in ontwikkeling – verwacht in april 2021 

Synopsis

Het platteland sloeg aan het krimpen. Bewoners trokken naar de stad. Nu is voorzichtig een omgekeerde beweging gaande. In ‘Weg uit de Stad’ volgen regisseurs Tom Tieman en Saskia Jeulink twee stellen die de stad hebben verlaten voor een nieuw bestaan op het platteland.

Andor Molter keert, na jaren in het inmiddels onbetaalbare Amsterdam te hebben gewoond,  met partner en kind terug naar het dorp van jeugd: Borgercompagnie. Ze hebben daar de oude basisschool De Butte gekocht, willen van daaruit het culturele leven in het lintdorp nieuw leven in blazen en een B&B beginnen.
In Uithuizermeeden nemen Liz Wijma en Jouke Anema de biologisch-dynamische kwekerij De Eemstuin over. Maar de financiering is krap en de uitdagingen zijn groot. Lukt het hen het hoofd boven water te houden?

Het platteland staat grote ontwikkelingen te wachten maar is dankzij de stijgende huizenprijzen en corona-crisis weer in trek. Waarom is het platteland weer aantrekkelijk voor jonge, creatieve stedelingen? In wat voor omgeving komen zij terecht? En vormen beide stellen het nieuwe elan voor het platteland?

Weg uit de Stad gaat op tour door het Groningse platteland. De film zal op een vertoningsschip te zien zijn en zal touren langs dorpshuizen. Naast de film wordt er ook een debat georganiseerd.

Regie & scenario: Tom Tieman & Saskia Jeulink
Montage: Arno Cupédo, Tom Tieman & Saskia Jeulink
Camera: Arno Cupédo
Geluid: Menno Knevel
Productie: Jo Willems – Stichting Beeldlijn & Stichting Mediagronden
Muziek: Esker van der Werken
Geluidsnabewerking & Mix: Wart Wamsteker
Vertoninggschip: Eestroom
Debatleider: Mayke Zandstra

Current ProjectWeg uit de Stad