Weg uit de Stad

WEG UIT DE STAD

Documentaire – in ontwikkeling – verwacht in oktober 2021 

Synopsis

De druk op de stad neemt toe. De huizenprijzen rijzen tot ongekende hoogte en toerisme zorgt voor mensenmassa’s in de drukke steden. Tegelijkertijd heeft het platteland te maken met krimp. Stadverlaters bieden een hoopvol perspectief: jonge mensen ruilen de stad in voor het platteland, op zoek naar ruimte, rust en nieuwe avonturen. Zijn zij een deel van de oplossing? Vormen zij het nieuwe elan voor het platteland? In ‘Weg uit de Stad’ volgen regisseurs Tom Tieman en Saskia Jeulink twee stellen die de stad hebben verlaten voor een nieuw bestaan op het platteland.

Andor Molter keert, na jaren in het inmiddels onbetaalbare Amsterdam te hebben gewoond,  met partner en kind terug naar het dorp van jeugd: Borgercompagnie. Ze hebben daar de oude basisschool De Butte gekocht, willen van daaruit het culturele leven in het lintdorp nieuw leven in blazen en een B&B beginnen.
In Uithuizermeeden nemen Liz Wijma en Jouke Anema de biologisch-dynamische kwekerij De Eemstuin over. Maar de financiering is krap en de uitdagingen zijn groot. Lukt het hen het hoofd boven water te houden?

Het platteland staat grote ontwikkelingen te wachten maar is dankzij de stijgende huizenprijzen en corona-crisis weer in trek. Waarom is het platteland weer aantrekkelijk voor jonge, creatieve stedelingen? In wat voor omgeving komen zij terecht? En vormen beide stellen het nieuwe elan voor het platteland?

Weg uit de Stad gaat op tour door het Groningse platteland. De film zal touren langs dorpshuizen in de provincie Groningen. Naast de film wordt er ook een debat georganiseerd.

Regie & scenario: Tom Tieman & Saskia Jeulink
Montage: Arno Cupédo
Camera: Arno Cupédo
Geluid: Menno Knevel
Productie: Jo Willems – Stichting Beeldlijn & Stichting Mediagronden
Muziek: Esker van der Werken
Geluidsnabewerking & Mix: Wart Wamsteker
Vertoning: diverse dorpshuizen in de provincie Groningen
Debatleider: Mayke Zandstra

Current ProjectWeg uit de Stad