Weg uit de Stad

WEG UIT DE STAD: Een nieuw elan voor het platteland?

Documentaire – 70 minuten – premiere 6 november 2021 in Groninger Forum, gevolgd door een dorpentour in de provincie Groningen (november en december 2021 en april & mei 2022).

Synopsis

De druk op de stad neemt toe. De huizenprijzen rijzen tot ongekende hoogte en toerisme zorgt voor mensenmassa’s in de drukke steden. Tegelijkertijd heeft het platteland te maken met krimp, vergrijzing en verdwijnende voorzieningen. Stadverlaters bieden een hoopvol perspectief: jonge mensen ruilen steeds vaker de stad in voor het platteland, op zoek naar ruimte, rust en nieuwe avonturen. Zijn zij een deel van de oplossing? Vormen zij het nieuwe elan voor het platteland?

Andor Molter keert, na jaren in het inmiddels onbetaalbare Amsterdam te hebben gewoond, met partner Anna en kind terug naar het Oost-Groninger dorp van zijn jeugd: Borgercompagnie. Ze hebben daar zijn oude basisschool De Butte gekocht om zo het bewegingsonderwijs en cultuur in het lintdorp nieuw leven in te blazen. In Uithuizermeeden (Noord-Groningen) nemen Liz Wijma en Jouke Anema, na omzwervingen over de halve wereld, de biologisch-dynamische kwekerij De Eemstuin over. Het stel belandt met zijn alternatieve vorm van landbouw midden tussen de gangbare akkerbouwers van Noord-Groningen. De financiering is krap en de uitdagingen zijn groot. Lukt het hen het hoofd boven water te houden?

Wat drijft beide stellen de stad uit? Vinden ze de weg in het plattelandsbestaan? En zullen ze zich thuis voelen in hun nieuwe omgeving? Een film over de zoektocht naar een nieuw bestaan binnen een regio die grote veranderingen te wachten staat.

Weg uit de Stad gaat op tour door het Groningse platteland. De film zal touren langs dorpshuizen in de provincie Groningen. Naast de film wordt er ook een debat georganiseerd.

Regie & scenario: Saskia Jeulink & Tom Tieman
Camera & kleurcorrectie: Arno Cupédo
Geluid: Menno Knevel
Montage: Arno Cupédo
Geluidsnabewerking & mix: Wart Wamsteker
Geluidsmontage: Matthijs van der Veer
Muziek: Esker van der Werken
Productie: Jo Willems & Marleen Godlieb – Stichting Beeldlijn
& Stichting MediaGronden

Productie Dorpentour: Yvonne Dijkstra
Debatleider Dorpentour: Wilbert van der Kamp
Archiefmateriaal: Henk Doeve, Peter Molter en René Duursma (GAVA)

Current ProjectWeg uit de Stad